HANNOVER

Een van de beste vrouwen nationale selectie van de wereld, stadions vol leven voor de wedstrijden van de Frauen-Bundesliga, een vrouw als scheidsrechter optreedt voor mannen spellen op hoog niveau, een televisie commentatrice in life van de Mundial 2018: De Duitse speelsters hebben zich een plaats in de voetbalwereld kunnen maken.

Bibiana Steinhaus, is de onbetwiste pionierster van de fluit, eerste vrouw die in een van de belangrijkste Europese wedstrijden van mannen, van de Bundesliga als scheidsrechter optreedt.  Deze politiebeambte uit Hannover, die al alles in de vrouwen voetbal gekend had – onder ander een finale van Wereldbeker, een van de Olympische spelen en een van de UEFA Champions League, was al ruime tijd scheidsrechter voor mannenwedstrijden van lagere divisie. Maar toen ze tot hoofdscheidsrechter voor de eerste divisie benoemd werd, bevond zich deze atletische Duitse, zonder het te willen, centraal in de aandacht. « Natuurlijk, als enige blonde paardenstaart in een groep van 26 mensen, bent U natuurlijk veel meer zichtbaar, zelfs indien U het niet wenst. U kunt zich niet verbergen U moet het maar aanvaarden, er niet te veel eraan denken, verder gaan en u job doen ». Het media belang voor haar eerste match tussen de Hertha Berlin en de Werder Bremen, in 2017 was « helemaal ongelooflijk. Ik verwachtte wel een beetje aandacht in Duitsland, dat was normaal. Maar ik had helemaal de reacties overal in de wereld, over het thema van de gelijkheid in het sport onderschat. Het was duizelingwekkend ». Zelfs haar assistent haar gezegd heeft: « Indien het ieder keer zo is, neem ik ontslag! »

Ze wist dat ze geen foutenmarge had. Zou men meer en fout vergeven omdat ze een vrouw is? « Moeten de vrouwen meer doen? Ik zou zeggen dat het de vrouwen niet toegelaten is minder te doen », zegt ze. De match heeft zich heel goed afgespeeld, « mijn ploeg en ikzelf hebben de verwachtingen beantwoord ». Niemand heeft veel interesse voor de tweede match in eerste divisie getoond, « en dat is prima. Dat is waarnaar we streven, niet waar? Dat het als normaal beschouwd wordt, dat het niet meer de grote titels maakt, dat de meest bevoegde persoon de job krijgt, welk geslacht dan ook ».

Met haar 1,81 meter, kan Bibiana Steinhaus, van natuur heel vriendelijk, zich laten respecteren en de niet te overschrijden grenzen plaatsen. Gedurende haar carrière, heeft ze nochtans moeten het hoofd bieden aan de onaangepaste houdingen van de trainer Pep Guardiola of van spelers zoals Kerem Demirbay en Franck Ribery. « Maar in het algemeen, moet ik zeggen dat de trainers, de spelers en al degenen die rond het terrein draaien mij respecteren ».

Sinds enkele tijd is de Duitse geen uitzondering meer. Stéphanie Frappart, die in 2018 in de Franse Liga 1 gestegen is, is de eerste vrouw geworden die in de UEFA Nations League 2019 gearbitreerd heeft en daarna in 2020 voor de UEFA Champions League. « Toen ik mijn carrière begonnen ben, wou ik geen voorbeeld worden. Ik heb gedaan waarvan ik hield », benadrukt Bibiana Steinhaus, die op 30 september 2020 beslist heeft haar noppen weg te zetten. Maar indien haar levensloop jongere vrouwen kan helpen hun weg in de arbitrage verder te zetten, dan speelt ze heel graag de rol van model.

De FIFA laat regelmatig haar mensen met de Video arbitrage werken. In Parijs aangekomen, in het begin van de Mundial 2019, arbitreert Bibiana Steinhaus een fase van de match, die geënsceneerd wordt om zich tot het gebruik van de VAR, tijdens de toekomstige grote wedstrijden te kunnen voorbereiden. Deze laatste jaren hebben wij enorm veel de VAR gebruikt, wij bereiden werkelijk alles voor in detail, om alles wat er op het terrein zou kunnen gebeuren te kunnen aanpakken. Vandaag niet meer actief, vervolgt de Duitse scheidsrechter haar carrière als video-scheidsrechter voor de Bundesliga.